TEŽAVE S POŽIRANJEM: EOZINOFILNI EZOFAGITIS?

ikona

Kaj je eozinofilni ezofagitis?

Eozinofilni ezofagitis (s kratico EoE) je kronična vnetna bolezen požiralnika. Izvora te bolezni in vzrokov za njen razvoj še ne poznamo v celoti. Za to vnetje požiralnika (da gre za vnetje nakazuje končnica “-itis” v besedi ezofagitis, ezofagus pa je latinsko ime za požiralnik) je značilno, da so v sluznici prisotne določene vrste belih krvnih celic, ki jih imenujemo “eozinofilci”. 

ODGOVORITE NA PREPROST VPRAŠALNIK

Za težave v predelu požiralnika po zaužiti hrani obstaja več razlogov.
Odgovorite na preprost vprašalnik, s pomočjo katerega lahko ugotovite ali obstaja možnost, da so težave v predelu požiralnika lahko povezane s kroničnim vnetjem požiralnika.

Kakšni so simptomi eozinofilnega ezofagitisa?

Med poglavitnimi simptomi eozinofilnega ezofagitisa pri odraslih sta oteženo požiranje (tako imenovana “disfagija”) in/ali bolečine pri požiranju, kar imenujemo tudi “odinofagija”, bolečine v prsnem košu in zgaga. V najslabšem primeru lahko zaradi eozinofilnega ezofagitisa pride tudi do zapore požiralnika, ali tako imenovane zagozditve grižljaja v požiralniku, do katere pride po zaužitju grižljaja.

ikona - simptomi
ikona - zdravljenje

NAČELA ZDRAVLJENJA EOZINOFILNEGA EZOFAGITISA

Za zdaj so na voljo tri različne možnosti zdravljenja. Prva možnost je uporaba lokalno delujočih kortikosteroidnih zdravil, katera zmanjšajo vnetje, in zaviralci protonske črpalke. Zaviralci protonske črpalke se uporabljajo za zmanjšanje sekrecije želodčne kisline. Druga možnost so posebne diete, ki vključujejo izogibanje določenim alergenom na živila. Tretja možnost pa je dilatacija (širjenje) požiralnika z endoskopskim posegom.

NAROČI BREZPLAČNO KNJIŽICO

Naroči popolnoma brezplačno knjižico z vsemi informacijami o Eozinofilnem ezofagitisu, ki so jo napisali prof. dr. Alain Schoepfer, prof. dr. Stephan Miehlke in prof. dr. Stephen Attwood. 

Vpiši svoje podatke in si zagotovi svoj brezplačen izvod. 

.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve