SPLOŠNE INFORMACIJE O EOZINOFILNEM EZOFAGITISU

SPLOŠNE INFORMACIJE O EOZINOFILNEM EZOFAGITISU

slika1
Slika 1: Požiralnik je cev, ki povezuje usta in želodec

Kaj je eozinofilni ezofagitis?

Eozinofilni ezofagitis (s kratico EoE) je kronična vnetna bolezen požiralnika. Izvora te bolezni in vzrokov za njen razvoj še ne poznamo v celoti. Za to vnetje požiralnika (da gre za vnetje nakazuje končnica “-itis” v besedi ezofagitis, ezofagus pa je latinsko ime za požiralnik) je značilno, da so v sluznici prisotne določene vrste belih krvnih celic, ki jih imenujemo “eozinofilci”. Iz tega razloga se bolezen imenuje eozinofilni ezofagitis. Simptoma, o katerih so najbolj pogosto poročali, sta med drugim oteženo požiranje (pri katerem se hrana lahko zagozdi v požiralniku) in bolečine pri požiranju.

ODGOVORITE NA PREPROST VPRAŠALNIK

Za težave v predelu požiralnika po zaužiti hrani obstaja več razlogov.
Odgovorite na preprost vprašalnik, s pomočjo katerega lahko ugotovite ali obstaja možnost, da so težave v predelu požiralnika lahko povezane s kroničnim vnetjem požiralnika.

Zakaj pride do eozinofilnega ezofagitisa?

Požiralnik je dolg približno 25 cm, v premeru pa ima približno 2,5 cm. Povezuje ustno votlino (usta) z želodcem, njegova naloga pa je prenos hrane od žrela do želodca. Zaradi te funkcije požiralnik pride v stik z vso hrano, ki jo pojemo.

Domnevamo, da pri bolnikih z eozinofilnim ezofagitisom določene sestavine hrane (tako imenovani alergeni) sprožijo vnetje v požiralniku.

Vnetna reakcija je zelo podobna astmi, ki je kronična vnetna bolezen dihal in jo sprožijo alergeni iz zraka. Zaradi podobnosti eozinofilni ezofagitis pogosto imenujejo “astma požiralnika”. Domnevamo, da lahko eozinofilni ezofagitis sprožijo tudi alergeni iz zraka, tako kot pri astmi.

sprožilci EoE

Kakšni so simptomi eozinofilnega ezofagitisa?

Med poglavitnimi simptomi eozinofilnega ezofagitisa pri odraslih sta oteženo požiranje (tako imenovana “disfagija”) in/ali bolečine pri požiranju, kar imenujemo tudi “odinofagija”, bolečine v prsnem košu in zgaga. V najslabšem primeru lahko zaradi eozinofilnega ezofagitisa pride tudi do zapore požiralnika, ali tako imenovane zagozditve grižljaja v požiralniku, do katere pride po zaužitju grižljaja. V nekaterih primerih grižljaja ni mogoče več izkašljati oziroma regurgitirati (iztisniti nazaj v usta) in ga mora iz požiralnika odstraniti zdravnik. Pri otrocih so simptomi bistveno bolj raznoliki in se lahko izrazijo posredno kot bruhanje, zmanjšan apetit ali motnje rasti. Iz tega razloga je pogosto težko odkriti, da gre za eozinofilni ezofagitis, in dogaja se, da zdravniki diagnozo postavijo precej pozno, v nekaterih primerih celo več let po pojavu prvih simptomov.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve