Načela zdravljenja eozinofilnega ezofagitisa

Načela zdravljenja eozinofilnega ezofagitisa

Za zdaj so na voljo tri različne možnosti zdravljenja. Prva možnost je uporaba lokalno delujočih kortikosteroidnih zdravil, katera zmanjšajo vnetje, in zaviralci protonske črpalke. Zaviralci protonske črpalke se uporabljajo za zmanjšanje sekrecije želodčne kisline. Druga možnost so posebne diete, ki vključujejo izogibanje določenim alergenom na živila. Tretja možnost pa je dilatacija (širjenje) požiralnika z endoskopskim posegom.

Akutno
vnetje

V primeru akutnega vnetja se najprej odločimo za zdravila in diete. Njihova prednost je, da zmanjšujejo povečano tveganje za zožitev svetline požiralnika (kar imenujemo tudi nastanek strikture) in možnost razvoja trajnih brazgotin v požiralniku, ki se sicer pojavljajo v primeru dolgotrajnega nezdravljenega eozinofilnega ezofagitisa.

Napredovala
bolezen

Če eozinofilni ezofagitis pri bolniku odkrijejo prepozno ali če se bolnik ne odziva več na zdravila in diete in je njegov požiralnik že močno zožen, je potrebno izvesti dilatacijo. Pri tem posegu previdno razširijo zoženi del požiralnika med endoskopsko preiskavo, bolnik pa je v tem času globoko umirjen (s pomirjevali, brez splošne anestezije). V 2 do 3 dneh po posegu bolniki večinoma nimajo več bolečin in drugih simptomov.

Potrebno je dolgotrajno zdravljenje

Z zdravili in dietami za zdaj bolnikov z eozinofilnim ezofagitisom ne moremo dokončno ozdraviti. Če bolnik preneha jemati zdravila, ki zavirajo vnetje, na žalost v nekaj mesecih vnetje običajno spet izbruhne, skupaj s simptomi, ki jih je imel bolnik že prej. Iz tega razloga mora bolnik ostati v stiku z zdravnikom, ki vodi njegovo zdravljenje, biti mora pozoren na simptome in redno hoditi na preglede.

Med različnimi načini zdravljenja se odločimo na osnovi klinične slike: v primeru akutnega vnetja izberemo zdravila in diete, za dilatacijo pa se odločimo pri napredovali bolezni, ko je požiralnik že zožen.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve