Prepoznovanje eozinofilnega ezofagitisa

Prepoznovanje eozinofilnega ezofagitisa

kako zdravnik postavi diagnozo?

Kako zdravnik postavi diagnozo eozinofilnega ezofagitisa?

Dokončno diagnozo eozinofilnega ezofagitisa lahko postavi samo specialist gastroenterolog. Poleg upoštevanja zgoraj opisanih simptomov je za diagnozo eozinofilnega ezofagitisa potrebna še endoskopska preiskava požiralnika, ki vključuje tudi odvzem vzorcev tkiva. V požiralniku je običajno mogoče opaziti znake akutnega vnetja, vendar velja, da je ključni dokaz eozinofilnega ezofagitisa veliko število eozinofilcev v sluznici požiralnika.

Kako pogosta bolezen je eozinofilni ezofagitis ?

Eozinofilni ezofagitis je redka bolezen. Prvič so ga kot bolezen opisali leta 1993. V Evropi ima eozinofilni ezofagitis približno 16 od 100.000 prebivalcev, obstajajo pa precejšnje geografske razlike.

Kateri so dejavniki tveganja za bolezen?

Večina bolnikov z eozinofilnim ezofagitisom je moškega spola (približno 80 %). Eozinofilni ezofagitis se lahko pojavi pri katerikoli starosti, najpogosteje pa se pojavlja med 30. in 50. letom. Bolniki z eozinofilnim ezofagiti- som imajo pogosto še druge alergijske bolezni, kot so seneni nahod, alergijska astma, alergije na hrano in atopijski dermatitis. Ugotovljeni so tudi dedni dejavniki tveganja, vendar ne vplivajo na odkrivanje ali zdravljenje eozinofilnega ezofagitisa.

Kako bolezen napreduje, če je ne zdravimo?

Če eozinofilnega ezofagitisa ne zdravimo, lahko zaradi dolgotrajnega vnetja, ki ga povzroča prisotnost eozinofilnih vnetnih celic , v obdobju več let pride do brazgotinjenja, ki zoži požiralnik. Eozinofilni ezofagitis je kronična bolezen in za zdaj ne poznamo zdravila, ki bi jo lahko dokončno odpravilo.

Z raznimi načini zdravljenja je mogoče zmanjšati brazgotinjenje in zoževanje požiralnika, preprečevati zaplete, kot je zapora požiralnika, in bistveno povečati kakovost življenja bolnikov.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve